
Doften av kaffe efter skogspromenaden.Sommarkvällar i en vildvuxen trädgård. Tystnaden och lugnet, långt ifrån storstadsstressen. Den faluröda stugan med vita knutar är som en svensk flagga – mer folklig, minst lika symbolladdad.
För om vi skrapar på ytan döljer sig en komplex historia under rödfärgen. Var kommer stugan ifrån, och varför har denfått en så framskjuten plats i berättelsen om Sverige?Vilka är de egentligen, människorna där ute i stugorna?
I STUGLAND rör sig Göran Greider mellan August Strindberg och Elsie Johansson, varphögarna i Falun och Thoreaus tjärn i Walden. Med typisk greidersk skärpa skärskådar han dagens föränderliga politiska landskap, nationalstatens roll – och den gemenskap som är nödvändig för att bygga ett jämlikt samhälle.
STUGLAND är en politisk landsbygdsmemoar och en vindlande kulturhistorisk essä. Det är Göran Greiders återkomst till Sveriges hjärta.

Första gången på åratal som jag sträckläste en bok. Nu var det förstås knappast en tegelsten, ”bara” 125 sidor, men ändå. Stuglandet av Göran Greider passade perfekt denna fredag i början av maj då jag var ensam hemma med nån sorts försommarväder som sällskap.